Kurslitteraturen tillhör i allra högsta grad den faktabaserade formen av litteratur, facklitteraturen. Kurslitteraturen kännetecknas av att den används av studenter på en specifik kurs, därav namnet kurslitteratur. De flesta kurser på universitetsnivå kräver att studenterna tar del av någon form av kurslitteratur. Till viss del kan alla skolläromedel betecknas som kurslitteratur också, även om begreppet främst förekommer på universitetsnivå.

Om kurslitteratur

Att alla studenter som läser en eller flera kurser på universitetsnivå måste ta del av någon form av kurslitteratur låter ganska självklart. Samtidigt är det ofta svårt att få tag på samma kurslitteratur som alla andra som också läser kursen på samma universitet eller ett annat universitet under samma tidsperiod som du själv. Men, det måste inte vara varken dyrt eller jobbigt att få tag på den kurslitteraturen du behöver till dina studier.

Ett hett tips är att kolla antikvariat och olika sidor på internet som specialiserar sig på att sälja och/eller tipsa om bättre begagnad kurslitteratur. På det viset behöver du inte spendera en förmögenhet av ditt knappa studiestöd på litteratur och samtidigt ta del av den informationen du behöver. Att låna böckerna på biblioteket kan också vara ett bra tips, men då gäller det att du är ute i god tid. Främst om du läser en kurs som också ges på många andra lärosäten samtidigt som du ska läsa kursen, då är risken stor att böckerna hinner bli utlånade till någon annan innan du hunnit lägga vantarna på dem.

Kurslitteratur måste inte vara böcker, det kan röra sig om artiklar, avhandlingar eller andra former av litterära verk också. Det som förenar dem alla är att de är vetenskapligt baserade, förutsatt att du inte läser en kurs i litteraturvetenskap där skönlitterära verk ofta är ett måste att läsa också.

Divi