Viveca Lärn är inte bara känd för sina barnböcker, hon är också mycket uppmärksammad för sina skildringar av Göteborg och Bohuslän med omnejd.

Mer om Viveca Lärn

Hon började jobba på Göteborgs-Posten direkt efter studenten och där blev hon kvar i några år. Sedan fortsatte hon skriva för Göteborgs-Tidningen och Aftonbladet bland annat. Det var samtidigt som hon jobbade på Aftonbladet som hon fick sin första barnbok publicerad och som hennes författarkarriär tog fart på allvar. Men, det var först 1983, 20 år efter studenten som hon blev författare på heltid.

Sedan debuten har hon hunnit skriva över 40 barnböcker som översatts till ett tiotal språk. Bland annat har hon skrivit ett par böcker om Mimmi som dessutom blev en tv-serie. Andra kända böcker hon har skrivit är bland annat om fotbollskillen Ludde, om Eddie (en karaktär som förekommer i Mimmi också) och en rad andra böcker. Viveca Lärn har ofta beskrivit olika platser i Göteborg och/eller Bohuslän i sina böcker. Det märks kanske ännu tydligare bland böckerna hon skrivit för vuxna också, exempelvis böckerna som utspelar sig på ön Saltön. De böckerna blev också en mycket populär tv-serie som hette just Saltön.

De senaste åren har hon hunnit med att skriva två självbiografiska böcker. Den ena släpptes så sent som i år och de handlar om hennes uppväxt i Göteborg och somrarna i Göteborgs skärgård bland annat. Som många andra författare har hon hunnit med att skriva både böcker, dramatiseringar av dem och mycket annat. Som kuriosa kan nämnas att hon faktiskt skrev en del av replikerna till Lasse Åbergs film Sällskapsresan. Utöver det skrev hon låttexter som framfördes av andra Göteborgsfavoriter så som Sonya Hedenbratt.

Divi