En av världens mest hyllade barnboksförfattare är utan tvekan J.K Rowling, hon är för många mest känd som upphovsmakare till Harry Potter-böckerna.

Om J.K Rowling

Joanne “Jo” Murray är en av världens mest omtalade och kända barnboksförfattare. Hon är kanske mest känd för att som pseudonymen “J.K Rowling” – hon hette Rowling som ogift och J står för Joanne, skrivit böckerna om Harry Potter. Hon har använt sig av en annan pseudonym senare i sitt författarskap också när hon valde att skriva för vuxna.

Böckerna om Harry Potter har sålts i fler än 450 miljoner exemplar runt om över hela världen och de har översatts till minst 73 språk. Dessutom satte den fjärde boken i serien om Harry Potter rekord som den snabbast sålda boken någonsin. Det rekordet har bara slagits av de senare böckerna i samma serie, inte av någon annan serie och/eller författare.

J.K Rowling har vunnit priser och gjort stor ekonomisk vinst på sitt författarskap. Men, hon är förmodligen mest känd för att ha åstadkommit något som alla barnboksförfattare drömmer om, att få fler barn och unga att intressera sig för böcker och läsning. Utöver det har hon fått stor uppmärksamhet för sitt välgörenhetsarbete bland mycket annat.

Divi