Om du tillhör dem som besitter stora kunskaper inom ett faktaområde, så kan du skriva en e-faktabok och dela med dig av din kunskap. Det är också ett smart sätt att få en extra inkomst på din hobby. Om du är riktigt skicklig på att skriva och har gedigen kunskap inom ett ämne, kan du rentav bygga upp en författarkarriär och skriva faktaböcker och sälja online på heltid.

Faktaböcker

Det är väldigt populärt att läsa faktaböcker, att få lära sig något nytt och att få fördjupa sig inom ett ämne. Det finns faktaböcker om allt från historiska personer och hundar, till hur man bygger en segelbåt eller renoverar sitt hem. Om du har kunskap inom ett område så kan du sammanställa den, och göra det till en bok. Att skriva en bok kräver mycket arbete, men då det samtidigt handlar om att hålla på och hålla på med hobby så blir det att förena nytta med nöje. Om du skriver en historisk bok eller en bok om samhälle eller teknik, så blir det ofta en bok med mycket text. Det kräver att du tar dig tid att verkligen redigera och att arbeta igenom ditt material många gånger. Om du däremot har väldigt mycket praktisk kunskap, så kan du skriva böcker om att bygga växthus, renovera huset eller hur man bygger en egen kajak. Det kräver både välskriven text och bra bilder. Om du skapar bra gör-det-själv-böcker inom olika ämnen så kan du efter ett tag få en förtjänst på det, då det är mycket populära böcker att både köpa och läsa. Om du förresten håller på att renovera, bygga om eller fixa till i trädgården, så har Byggmax allt som du behöver.

E-böcker

En e-bok är en bok i digitalt form, och alltså inte en fysisk bok. Idag kan du skriva och ge ut e-böcker helt gratis. Det är också lätt att göra om en e-bok till att bli en fysisk bok. Det finns många författare och amatörskribenter som skriver e-böcker om olika ämnen som de har kunskap inom, och sedan lägger ut böckerna på sin blogg, hemsida eller säljer hos någon av de stora bokhandlarna online. Innan du börjar att skriva en bok, kan det vara klokt att du läser på om att skriva, alltså att du lär dig lite mer om själva hantverket – saker som hur man ska redigera text och skriva med en röd tråd genom hela boken. Det kan också vara klokt att läsa böcker inom den genre du är intresserad av att skriva inom, och verkligen tänka på hur de stora författarna har valt att lägga upp kapitel, kapitelindelningar och styckeindelningar etc.

Om du vill ge ut din bok hos Bokus eller Adlibris, så måste du använda en bokutgivningsplattform. Det finns flera företag som erbjuder olika slags tjänster för att vanliga människor ska kunna ge ut e-böcker och fysiska böcker. För att starta ett eget bokförlag behöver du endast skaffa f-skattsedel hos Skatteverket, samt söka eget firmanamn, alltså vad ditt bokförlag ska heta, hos Bolagsverket.

Divi