Många drömmer om att titulera sig författare och få betalt för att skriva böcker, noveller eller dikter. Var och varannan person har någon gång tänkt tanken att skriva en bok som blir en bästsäljare i hela landet, eller kanske till och med hela världen. Dessvärre är det en mycket liten del av alla med författardrömmar som får sin bok utgiven och faktiskt får något betalt för allt arbete som lagts ner på skrivandet. För de allra flesta skribenterna som skickar in sina manus till förlag väntar flera refuseringar innan det till slut kanske blir ett erbjudande om utgivning.

Det finns som tur är en hel del knep för att öka sina chanser att få den där drömboken utgiven. Ett klassiskt sådant är att först och främst lära sig att hantera det skrivna språket på ett skickligt sätt. Den författare som kan konsten att trollbinda läsaren med sina ordval och meningsbyggnader har automatiskt större chans att få sitt manus utgivet än någon som inte behärskar det skrivna språket. Att gå en skrivarkurs är därför ett bra och populärt sätt att lägga grunden i sin författarroll.

Sedan gäller det också att ha en riktigt bra, och gärna unik, historia att berätta. Dramaturgin måste finnas på plats, likaså intressanta karaktärer och gestaltningar av både miljöer och personer. Den som krånglar till sin berättelse med för många lika karaktärer eller obegripliga turer i handlingen kommer inte att locka läsaren till att fortsätta följa historien.

Den som verkligen har bestämt sig för att ge ut en bok har också alltid alternativet att ge ut den på egen hand. För det behövs ofta ett eget bokförlag, som man kan driva som egen firma. Det kan dock medföra en hel del kostnader till en början, bland annat för korrekturläsning, formgivning och sedan utgivning och marknadsföring. För nystartade företag finns alltid möjligheten att ta företagslån, till exempel genom Capcito som har flera olika alternativ för företag som behöver hjälp med finansiering.

När en bok ges ut på eget förlag har författaren större möjligheter att på egen hand bestämma över slutprodukten. Det kan handla om vilken typsnitt texten i boken ska ha eller hur omslaget ska se ut. Många tjänar dock ändå på att ta hjälp av professionella företag som kan hjälpa till med allt ifrån redaktörsrollen till formgivning och marknadsföring. En viktig sak att inte glömma som egenutgivare är allt det administrativa som tillkommer i samband med en utgivning. Det gäller att använda rätt kanaler för att nå ut till bokhandlare och recensenter som sedan sprider vidare information om boken.

Det spelar ingen roll om det är en fantasybok, en antologi eller en diktsamling, den som har en önskan om att få sitt verk utgivet men inte vill bli refuserad har alltid möjligheten att ta tag i saken själv!

Divi