En annan välkänd barnboksförfattare är Barbro Lindgren. Efternamnet till trots verkar hon inte vara släkt med Sture eller Astrid med samma namn, efternamnet är förstås inte det mest ovanliga heller. Följande text handlar om Barbro Lindgrens författarskap och om karaktärerna hon skrev om.

Mer om Barbro Lindgren

Barbro Lindgren har skrivit både barnböcker och annan litteratur. En del av Barbro Lindgrens böcker har dramatiserats och blivit teater också. Hon har dessutom vunnit en grammis för en skiva hon gjorde tillsammans med musikern Jojje Wadenius, “Goda’, Goda'”. På skivan skrev Barbro alla texter och Jojje skrev musiken. Skivan är skriven för barn, men den har ett djup och fler nivåer, precis som så många av Barbro Lindgrens texter. Det gör att texterna också passar vuxna.

Barbro Lindgrens författarskap och böcker

Redan i mitten på 60-talet debuterade Barbro Lindgren med barnboken “Mattias sommar”, sedan rullade det på och hon har skrivit över 70 barn- och ungdomsböcker. Bland annat har hon skrivit böcker om karaktärerna Max, den vilda bebin och Loranga, Masarin och Dartanjang. Hennes böcker är ofta rikligt illustrerade och hon har gjort pekböcker också, både för barn och för vuxna. Vissa av hennes böcker har hon illustrerat själv och det märks att hon har en konstnärlig bakgrund. Sedan 80-talet har hon också samarbetat med bland annat illustratören Eva Eriksson också.

Barbro Lindgrens böcker har också blivit populära utanför Sverige. Många av hennes mest populära böcker har översatts till fler än 30 språk. Hon tilldelades ALMA, litteraturpriset som regeringen instiftat till Astrid Lindgrens minne så sent som 2014.

Bland hennes mest kända barnböcker nämns ofta pekböckerna. Främst dem om Man och den vilda bebin, för att de var så nyskapande och är fortfarande så pass unika i sitt slag. Det som förmodligen gör dem så populära är kombinationen av illustrationerna med de korta och smart formulerade texterna. I böckerna för de lite äldre barnen har Barbro Lindgren fått mer kommentarer om hur udda karaktärerna är, samtidigt är det också en viktig del av hennes författarskap och det som gör henne unik.

Hennes böcker passar egentligen de flesta målgrupper och hon har som bekant skrivit för vuxna också. Men, det är nog för att hon är mest känd för sina barnböcker och pekböcker som de flesta väljer att fokusera på dem.

Divi