I följande text kan du läsa mer om en av världens mest kända barnboksförfattare. Hon har blivit känd för att ha stuckit ut hakan och vågat stå upp för barnens bästa. Nedan kan du förstås läsa mer om ingen mindre än Astrid Lindgren.

Kort om Astrid Lindgren

Världens bästa Astrid Lindgren var född och uppvuxen i Vimmerby i Småland. Hennes egen uppväxt ligger delvis till grund för en del av de barns uppväxt hon skriver om. Framför allt hennes böcker om barnen i Bullerbyn sägs spegla åtminstone delar av hennes egen uppväxt. Astrid Lindgren började skriva artiklar redan som tonåring och utvecklade ett intresse för skrivandet, även om hon inte skrev sin första barnbok förrän ett tag senare. Två teman som ofta återkommer i hennes böcker är modiga tjejer och ensamma killar.

Både Astrid Lindgrens böcker och filmer har översatts till en rad olika språk, enligt vissa källor handlar det om över 100 språk. Dessutom har både hennes böcker och filmer sålt över 145 miljoner exemplar. Vilket kanske inte är så förvånande med tanke på hur omtyckta hennes böcker och filmer är. Samtidigt så har det inte alltid varit så och det finns fortfarande dem som exempelvis blir upprörda över hur Pippi säger emot auktoriteter och “förstör” ett kafferep bland annat.

Astrid Lindgren fick en rad olika utmärkelser för sitt författarskap. Hon fick till exempel Svenska Akademins stora guldmedalj. Efter hennes död instiftade regeringen ett litteraturpris i Astrids minne. Det är ett av de mest åtråvärda litteraturpriserna som finns idag.

Pippi

Pippi handlar inte bara om ett bångstyrigt barn med en intressant frisyr. Pippi handlar om så mycket annat. Exempelvis handlar det om världens starkaste tjej som aldrig skadar någon annan trots att hon mycket väl skulle kunna göra det. De enda som hon använder sin styrka emot är auktoriteter, något som lett till att boken blivit både censurerad och till och med förbjuden i vissa länder.

Från början uppfanns Pippi som en figur som Astrid Lindgrens dotter Karin hittade på i ett försök att få sin mamma att berätta en saga för henne. När Astrid Lindgren frågade sin dotter vem hon skulle berätta en saga om svarade Karin nämligen just Pippi Långstrump.

Pippi är en av Sveriges mest lästa barnböcker och kommer förmodligen fortsätta vara det i flera generationer framöver.

Emil i Lönneberga

En annan mycket populär karaktär som är påhittad och nerskriven av Astrid Lindgren är böckerna om Emil i Lönneberga. Emil är en kille som alltid vill väl, men ibland blir det inte som han har tänkt sig. De vuxna i hans närhet menar att han gör hyss och han tvingas ofta sitta i “Snickerboa” och tänka som straff. Emil själv passar ofta på att fördriva tiden med att tälja trägubbar samtidigt som han tänker över sina hyss.

Divi